top of page
  • Poza scriitoruluiARPC

Mituri despre psihoterapie

Autor: psiholog Rodica Stoican📷


Despre psihoterapie se vehiculeaza multe mituri dandu-i o nota de mister. Acest mod de a privi actul psihoterapeutic impiedica multi oameni sa ceara ajutorul, astfel renuntand la ceva valoros in ideea ca este inutil si rau. In continuare va propun cele mai des intalnite convingeri cu iz de mit pe care le-am intalnit in practica.



Psihoterapia este o solutie buna pentru grijile, nelamuririle, dorintele si asteptarile fiecaruia dintre noi. Din diverse motive acest tip de ajutor nu este accesat de catre oameni. Prejudecatile, concluziile pripite, lipsa unei culturi in acest sens, teama de a fi judecati si teama de a vorbi despre problemele voastre va tin pe loc, va opresc din evolutie, va impiedica sa aveti o viata mai buna, relatii armonioase si echilibrate.  

A fi sanatos nu se traduce prin faptul ca nu luati pastile, a fi sanatos inseamna sa aveti armonie intre minte, corp si suflet. Aceste parti existente in fiecare om sunt intr-o permanenta relatie. Daca una dintre ele sufera se va rasfrange si asupra celorlalte. Depinde numai de voi sa va fie bine, este dreptul vostru sa alegeti sa fiti sanatosi si functionali.

Adevarul din spatele principalelor mituri despre psihoterapie este urmatorul:

  • Numai cei nebuni merg la psihoterapie! Nu trebuie sa existe un diagnostic de tulburare psihica pentru a merge la psiholog. Poti sa consulti un psihoterapeut atunci cand observi ca relatiile tale esuseaza, simti teama la tot pasul, nu prea mai ai incredere in tine, nu iti mai plac activitatile care altadata te bucurau, nu poti sa te mai odihnesti si ai dureri somatice. Aceste probleme aparent simple care nu sunt abordate la timp te pot tine captiv intr-un scenariu de viata care nu este scris de tine. Nu este nicio rusine sa vrei o viata mai buna sau sa vrei sa-ti fie bine cu tine.

  • Psihoterapia este inutila, pot fi ascultat de prieteni! Adevarul: Este mult mai la indemana pentru multi oameni cand au neclaritati sau doresc sa vorbeasca cu cineva, s-o faca cu un cunoscut sau prieten, cineva din familie sau alte persoane. Cu siguranta este bine sa se discute cu familia, sa existe suportul prietenilor numai ca intre acestia si un specialist exista o diferenta. Psihoterapeutii sunt antrenati sa te asculte intr-un mod in care te va ajuta sa gasesti sursa conflictului, sa activezi resursele proprii si sa-ti constientizezi potentialul. Uneori viata devine mai complicata si este nevoie de o intelegere mai profunda a naturii umane in scopul de a trece dincolo de situatia actuala.

  • Persoanele care merg la psihoterapie sunt slabe si labile! Adevarul: Din nefericire provocarile emotionale sau cognitive sunt privite ca slabiciuni sau defecte. In societatea noastra si cu precadere in tara noastra atunci cand mergi la psiholog esti stigmatizat. Astfel, ceea ce este atat de necesar precum solicitarea ajutorului, iesirea din labirint si renuntarea la blocaje, devine condamnabil.  In realitate persoanele puternice recunosc atunci cand au nevoie de ajutor. Putini dintre noi stiu ca in spatele oamenilor de succes din intreaga lume stau echipe de numerosi specialisti printre care si psihologi.

  • Psihoterapia costa mult! Adevarul: Psihoterapia costa mult doar daca credeti ca meritati putin. Daca-ti doresti sa ai o viata linistita, implinita si in armonie poti plati un pret care sa-ti asigure aceste aspecte atat de importante. Procesul psihoterapeutic este o oportunitate de modelare, educare si vindecare!

  • Nu vreau sa vorbesc despre copilarie si parintii mei! Adevarul: Informatiile despre trecutul fiecarui client sunt necesare pentru a identifica problemele si blocajele actuale. Experientele din trecut ii modeleaza si ii influenteaza pe oameni. In mod inconstient acestia repeta modele de comportament familiale. Abordarea si rezolvarea problemelor din trecut poate fi cheia progresului in viitor.

154 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page