top of page
  • Poza scriitoruluiARPC

Ce este anxietatea?

Autor: psiholog Rodica Stoican📷


Anxietatea este o modalitate de raspuns a organismului in fata unor situatii percepute ca amenintatoare pentru siguranta individului. Aceasta reactie afecteaza modul in care te simti si actionezi.



Anxietatea se caracterizeaza printr-o serie de modificari chimice, in istoria de viata a individului,  precum si schimbari de ordin social. Nu toti oamenii carora le este frica sunt anxiosi. “Frica buna trece primejdia rea”, in anumite situatii anxietatea este benefica avand rolul de a ne atentiona  aupra unor eventuale pericole, poate stimula atentia si concentarea, ne ajuta sa ne mobilizam in diverse scopuri. Exista diferente intre persoanele cu un nivel moderat de anxietate si cele diagnosticate cu tulburari anxioase.


Persoanele predispuse la anxietatea sunt cele mai sensibile, mai emotive. Cand o situatie este perceputa ca amenintatoare  nivelul de excitatie creste, se declanseaza sistemul de alarma al organismului de tipul “lupta sau fugi” care se manifesta prin: accelerarea ritmului cardiac, redirectionarea sangelui dinspre organele interne spre muschi, respiratie ingreunata, amorteli, dureri de cap, tensiune musculara, diminuare a atentiei caracterizata prin lipsa puterii de concentrare uneori se poate ajunge la derealizare si depersonalizare. Stresul fizic si emotional, consumul de alcool sau droguri, efectele secundare ale unor medicamente, evenimentele traumatizante pot reprezenta o serie de factori  care genereaza si mentin tulburarile anxioase.

Principalele tulburari anxioase sunt:

  • Tulburarea de anxietatea generalizata este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin temeri excesive nespecifice, de lunga durata, legate de evenimente  de viata, obiecte sau situatii.

  • Tulburarea de panica se caracterizeaza prin frica intensa cu debut brusc, pe o perioada de scurta durata. Simptomele atacurilor de panica sunt organice si implica aparatul respirator, cardio-vascular si digestiv prin urmatoarele tipuri de manifestari: dificultati de respiratie, senzatia de sufocare, palpitatii, ameteli, transpiratie, diaree, greturi, crampe abdominale.

  • Tulburarile fobice se caracterizeaza prin frica irationala fata de o anumita situatie sau obiect. Stimulii pentru fobie pot fi animale, insecte, spatii inchise, inaltimi, diverse obiecte sau situatii de zi cu zi. Fobia sociala este un tip de fobie caracterizat de teama de a fi judecat negativ de altii, teama de a vorbi in public, de expunere sociala, de servire a mesei sau folosire a toaletei in locurile publice.

  • Tulburarea obsesiv-compulsiva se manifesta prin aparitia unor ganduri intense (obsesii) stresante, cu caracter negativ si intruziv. Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsiva sunt preocupate de ordine, se spala in mod obsesiv, isi curata in mod frecvent obiectele personale, verifica de mai multe ori incuietorile sau intrerupatoarele, respecta anumite ritualuri de numarat sau rugaciune.

  • Tulburarea de stres posttraumatic este cauzata de expunerea la situatii traumatizante, deces, accidente auto grave, incendii, calamitati naturale, conflicte armate, abuzuri sexuale, lipsirea de libertate (ostatici). Indiferent de tipul de tulburare cand o persoana este anxioasa ea se afla permanent in alerta. Este coplesita de frici irationale, framantata de ganduri obsesive, speriata ca ea sau cineva drag se afla in pericol, paralizata de frica de a merge in anumite locuri sau de a atinge anumite obiecte, obosita de amintiri dureroase si amenintatoare. Acest tablou este completat si de o multime de acuze fizice care dau o stare de rau general, incapacitatea de concentrare, oboseala, insomnii si dureri musculare. In aceste conditii activitatile zilnice devin un calvar, socializarea este intrerupta, scade randamentul in domeniul profesional, creativitatea este blocata, capacitatea de relaxare si divertisment este redusa la minim. Pentru a iesi din acest cerc vicios este nevoie de ajutor specializat. Este nevoie si de sprijin din partea familiei si apropiatilor pentru a putea iesi din hatisul fricii, obsesiilor si amintirilor dureroase. O serie de interventii psihoterapeutice si medicamentoase asupra acestor tulburari de anxietate aduc ameliorari considerabile precum si remisii totale ale simptomelor si totodata prevenirea recurentelor.

52 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page